top of page
Search
  • Writer's pictureSudervės Bendruomenė

Erasmus+ "Kam ne DZIN"

Updated: Dec 5, 2022


Rugpjūčio pabaigoje net 36 jaunuoliai iš Rumunijos, Ispanijos, Portugalijos ir Sudervės (tarp jų - ir šiuo metu Lietuvoje gyvenantys ukrainiečiai) dalyvavo ES Erasmus+ finansuotuose jaunimo mainuose „Kam ne DZIN“ („Be Proactive“).

Šis projektas buvo apie klimato kaitą, ir apie tos kaitos liūdnus padarinius mūsų Žemei. Per savaitę jaunimas Neries regioniniame parke surinko begales šiukšlių, o kiek dar jų išrankiojo plaukiodami baidarėmis iš mūsų apylinkių upelių!

Ilgų diskusijų, patyriminių pasidalinimų ir įžvalgų metu šie gražūs jauni žmonės išgrynino pasiūlymus vienas kitam ir vietos bendruomenei, kuriais galime prisidėti prie atsakingo vartojimo ir prie klimato kaitos mažinimo.


Pasistenkime mažinti asmeninį sugeneruojamą CO2 kiekį:

Daugiau nei 1/4 šiltnamio efektą sukeliančių dujų - iš transporto. Jei gyvename Vilniaus r. ir kelionėms į miestą neišeina pasirinkti dviračio, paspirtuko ar visuomeninio transporto, pasistenkime bent jau sumažinti važinėjančių automobilių (su 0-1 keleivių) skaičių: į darbą, jei pakeliui - su kaimynu ar net keliais kaimynais, atostogauti su šeima ar draugais - vienu automobiliu, ne viem-trim...

CO2 suvartojamą kiekį taip pat labai sumažintumėte jei rinktumėmės vartoti Lietuvoje pagamintus, o ne atvežtinius maisto produktus. O dar geriau susidraugauti su netoliese esančiu ūkininku ir sutarti būdą kaip produktus galėtumėte pirkti iš jo.

Gyvulininkystės pramonė sukuria daugiau nei 14,5% žmonijos CO2 dujų emisijos! Taigi, sumažinkime savo valgiaraštyje mėsiškų patiekalų, - yra kuo puikiausių vegetariškų (jei jau neišeina visai atsisakyti mėsos).

Ir dar - kuo mažiau šiukšlių!

  • Įsigykime daugkartinį kavos puodelį ir prašykime kavą padaryti jame;

  • Eidami į parduotuvę pasiimkime iš namų maišelius ir daugkartinius indus sveriamiems; produktams, kad nereiktų naudoti naujų, vėliau išmetamų;

  • Pirkime tik tiek, kiek planavom - nepasimaukime ant marketinginių akcijų „du už vieno kainą“ kabliukų;

  • Spausdinkime dokumentus ant abiejų pusių, jei neišeina jų nespausdinti;

  • Susiraskime artimiausią „Zero Waste“ („ nulis šiukšlinimo“) idėjomis grįstą parduotuvę ir apsipirkime joje.

7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page